Booming Bamboo: voor al jouw bamboe inspiratie
- Geplaatst op
- Door Martijn Graat
- Geplaatst in Bamboe, bamboevloer, Design, duurzame vloer
Als je meer wilt weten over bamboe, dan kun je dat onder andere doen door ons blog te volgen. We schreven eerder al over het verschil tussen bamboe voor het voeren en bamboe voor vloeren. Daarnaast leerden we je ook alles over het onderhouden en repareren van bamboe vloeren. Wil je jouw bamboe kennis een nog grotere boost geven? Dan is deze blog voor jou!
Voor wie alles wil weten over bamboe
Wil je alles weten over bamboe en kan je niet wachten tot wij het hier allemaal behandeld hebben in onze blogs? Dan is er een prachtig boek dat wij iedereen aanraden om te lezen: Booming Bamboo. Het boek is geschreven door Pablo van der Lugt. Pablo is bouwkundig ingenieur en gespecialiseerd in bamboe als industrieel bouwmateriaal. Hij heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan aan de Technische Universiteit van Delft en is dus een ware expert als het op bamboe aankomt.
Pablo is ervan overtuigd dat bouwen anders moet. We kunnen niet langer doorgaan met materialen als staal, pvc, tropisch hardhout en beton. De productie, maar ook later de afbraak van deze materialen, heeft namelijk een grote impact op het milieu. Daarnaast bestaat er al een alternatief dat nog veel te weinig gebruikt wordt: bamboe!
Bamboe is duurzaam en goed voor het milieu
Bamboe is een erg duurzaam materiaal. Het groeit namelijk razendsnel. Na 5 jaar zijn de bamboe stengels groot en stevig genoeg om te oogsten en te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld bamboe vloer. Je hoeft daarvoor niet een heel bamboe bos om te zagen, waarna je het weer opnieuw moet laten groeien, zoals dat met hardhout voor een houten vloer het geval is. Wanneer je een veld bamboe hebt (bamboe is een gras, dus eigenlijk is bos een verkeerd woord), dan kun je ieder jaar ongeveer een kwart van de bamboe oogsten. Het oogsten heeft geen effect op de kwaliteit van de bamboe en het aantal bamboestengels op dat veld. Sterker nog, bamboe groeit zelfs beter als de grootste stengels weggehaald worden! Hierdoor is een bamboe veld een bijna onuitputbare bron aan materiaal.
Een boek vol uitleg en inspiratie
In Booming Bamboo komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals duurzaamheid en de circulaire economie. Ook worden in het boek de toepassingen van bamboe besproken. Ze gaan hierbij dieper in op de verschillende technieken die gebruikt kunnen worden om het bamboe geschikt te maken voor de diverse toepassingen, zoals het maken van bamboe vloeren of bijvoorbeeld telefoonhoesjes.
Bamboe kan op veel verschillende manieren verwerkt worden. Je kunt het zagen en vervolgens buigen, snijden of vlak maken. Als je het in de lengte in smallere delen splijt kun je die weer samenpersen of lamineren. Je kunt het ook versnipperen en dat weer persen tot platen, of er pulp van maken waar dan weer papier of stof van te maken is. Iedere techniek is geschikt voor een andere toepassing; van karton of papier voor de printer tot ondergoed en bamboe vloeren.
Een groot gedeelte van het boek gaat ook over de verschillende manieren waarop je het in de bouw kan gebruiken. Van hele gebouwen en geraamtes die van de stengels worden gemaakt, tot diverse toepassingen binnen en buiten. Bamboe vloeren hebben uiteraard ook hun plaats verdiend in het boek.
Het boek staat vol adembenemende foto’s van prachtige bouwwerken, binnenruimtes, meubels en andere toepassingen, zoals boten, fietsen, en zelfs een auto. Voor de echte bamboe liefhebbers onder ons is dit boek een waardevolle toevoeging aan de boekenkast. Wij krijgen er in ieder geval geen genoeg van!
Onderstaand filmpje geeft een mooie indruk van het boek. Het boek is onder andere te koop bij bol.com. Mocht je het toch niet willen kopen, hoef je niet te treuren. Alles over bamboe lees je namelijk ook in onze blogs!